OilRomania.ro

Title

..:: Jurnalul de Petrol si Gaze ::..

Description

Dupa cum se stie, actualmente cea mai importanta sursa de energie, primara si secundara, o constituie petrolul si gazele naturale inclusiv produsele derivate obtinute din acestea. Este cunoscut si faptul ca aceste resurse, vitale pentru omenire, sunt limitate cantitativ si epuizabile intr-o perioada de timp, relativ scurta, estimata la cateva zeci de ani. In plus, costul unui baril de petrol, respectiv al unui metru cub de gaze, s-a majorat de circa 25-30 de ori in raport cu pretul de acum 30-40 de ani. Numai in ultimii doi ani preturile s-au dublat practic, astfel ca aceste surse de energie devin din ce in ce mai scumpe.

De asemenea, datorita zonelor geografice in care sunt produse petrolul si gazele naturale, foarte multe tari depind de importul acestora dintr-un numar relativ limitat de state care, uneori, folosesc aceste resurse nu numai ca pe niste mijloace economice, ci si politice. Acest lucru a fost pus clar in evidenta, chiar la inceputul acestui an, cand Rusia a oprit livrarile de gaze naturale in urma ?razboiului? energetico-politic cu Ucraina. Gazoductul Nord European, demarat anul trecut in parteneriat ruso-german, mareste dependenta de gaze din Rusia a numeroase tari europene, mai ales ca Germania, Austria, Italia, Spania si Irlanda au inceput un program de inchidere a centralelor atomoelectrice.

In acest context ?Proiectul pentru o politica energetica unitara?, la nivelul Uniunii Europene, publicat la 8 martie 2006, pune presiune asupra acestor cinci tari, pentru a-si revedea politica energetica si a da drumul la producerea energiei electrice prin centrale nucleare. De asemenea, se avertizeaza ca decizia celor cinci state, de a renunta la centralele atomoelectrice, pune intr-o situatie delicata celelalte state ale Uniunii Europene. Acest lucru poate avea consecinte foarte importante asupra altor state membre si chiar a Uniunii Europene in ansamblu, in ceea ce priveste dependenta de importul de petrol si mai ales de gaze, de emisiile de gaze poluante, de expunerea la anumite riscuri etc., asa cum se arata in Proiectul Comisiei Europene din 8 martie 2006. Comisia cere, de asemenea, statelor Uniunii Europene sa se solidarizeze, in caz de criza energetica, pentru a preveni alte eventuale situatii similare celei din ultima iarna. In acest scop, piata comuna a energiei electrice si a gazelor poate fi o solutie, in locul celor 25 (27) de ?mini piete de energie? actuale, fapt pentru care statele membre trebuie sa adopte o pozitie comuna pentru atingerea acestui obiectiv.

read more

Additional Information

Related Domains



Retrieved from "http://aboutus.com/index.php?title=OilRomania.ro&oldid=34497060"